בימים אלו פורסם בספרות המקצועית בארה"ב בכתב העת הידוע OPHTHALMOLOGY סיכום מחקר שבוצע במשך 5 שנים, במסגרתו בוצעו הזרקות חוזרות לעין של התרופה "לוסנטיס" ( = המקבילה של התרופה "אבסטין") לטיפול בבצקת שבמרכז הרשתית (=המקולה) בחולי סוכרת. אולם גם לאחר 5 שנים של הזרקות חוזרות ונשנות נותרה ברבות מהעיניים בצקת משמעותית. האם המשך הטיפול בזריקות הרבות מוצדק?ואיך נמשיך בעתיד?
בשנים האחרונות גילינו לראשונה ופרסמנו את ממצאנו, כי הסיבה העיקרית להיווצרות הבצקת הנרחבת במקולה הינה קרומים מצולקים (=ממברנות) המושכים את הרשתית וגורמים לבצקת [תמונה]. אבחנה מדויקת של סיבת הבצקת במקולה, בעיקר אותן משיכות הרשתית ע"י הממברנות, מאפשרת טיפול מדויק בבצקת: כשמוכח בוודאות שלא קיימות משיכות – הטיפול הוא בלייזר והשפעתו היא בד"כ לאורך זמן רב, כפי שפורסם. אולם אם אובחנו משיכות – יש להסירן בניתוח ("ויטרקטומי"), או לעקוב בלבד וללא כל טיפול (טיפולים מיותרים עלולים אז להזיק). אם-כן, זיהוי ממברנות אלו חיוני לבחירת הטיפול הנכון שיהיה יעיל לזמן ממושך, כפי שהסברנו בחודש מאי 2014 בג'ורנאל הרפואי האמריקאי IOVS - מהחשובים ביותר ברפואת עיניים (מיקום המאמר נרשם למטה).
מסתבר שקיימים כשלים תכופים מאד ברוב המקומות בעולם בזיהוי הממברנות בזגוגית העין שמושכות וגורמות לבצקת נרחבת ברשתית, ולא רק בחולי סוכרת אלא גם לאחר חסימה ורידית ברשתית, לאחר ניתוח קטרקט שהסתבך בבצקת, ועוד. הסבר מפורט המלמד מדוע יש לבדוק את חולי הבצקת במכשיר ה-OCT המאפשר תמונה בתלת-מימד של כל השדה הנבדק -FULL-FIELD 3-D , וכן באיזו שיטת-בדיקה יש להשתמש במכשיר זה פרסמתי באותו המאמר ב-IOVS. בכתבה מוסבר במה שיטת הבדיקה שלנו עדיפה ומדויקת משמעותית לעומת זו הנהוגה עדיין ברוב המקומות בעולם, מדוע רק בשיטה זו ניתן לזהות בצקת עקב משיכת קרומים כמו בתמונה למטה, למשל, וכיצד היא לכן מאפשרת אבחנה מדויקת הרבה יותר של הסיבה לבצקת וטיפול נכון יותר. שיטה וגישה זו אנו מבצעים כבר בהצלחה רבה במשך שנים.
טיפול המבוסס בכל מקרה ומקרה על אבחון הגורם לבצקת והרחקתו או נטרולו מאפשר דיוק ויעילות בטיפול, שיפור משמעותי בפרוגנוזה וכך מניעה של טיפולים חוזרים ושגויים במשך שנים, שלעתים אף מזיקים.
Ref: Ophir A. Full-field 3-D optical coherence tomography imaging and treatment decision in diffuse diabetic macular edema. Investigative Ophthalmology Visual Sciences 2014;55:3052-3.